«ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΝ ΤΕΡΑΣ»

Στα πλαίσια του μαθήματος των Εικαστικών οι μαθητές του τμήματος Γ2, μαζί  με τον υπεύθυνο για το συγκεκριμένο μάθημα εκπαιδευτικό Ιωάννη Χρυσοχοΐδη, εργάστηκαν πάνω στο πρότζεκτ «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΝ ΤΕΡΑΣ». Το προτζεκτ πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Γ’ τριμήνου και ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα 5 εβδομάδων.

Έναυσμα για τη συγκεκριμένη εργασία ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών και η ευαισθητοποίησή τους πάνω σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.

Διδακτικό στόχο του πρότζεκτ και βάση στην οποία στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της οικολογικής συνείδησης αποτέλεσε η λεγόμενη περιβαλλοντική «Ηθική», που επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την εκπαίδευση.Φρονούμε ότι αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γιατί η Π.Ε είναι φιλοσοφία και στάση ζωής που εξασφαλίζει ένα καλύτερο περιβάλλον στο μέλλον. Την Π.Ε δε θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν ειδικό μάθημα ή προνόμιο κάποιων ειδικοτήτων, αφορά όλους μας και όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε για την εξέλιξή της.

Κατά το πρώτο (Α΄) στάδιο λοιπόν της εργασίας πραγματοποιήθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη λειτουργία ενός αντίστοιχου εργοστασίου, τη χρησιμότητα αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν. Οι μαθητές αντιλήφθηκαν το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να επιφέρει τόσο η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων όσο και η ασυνείδητη συμπεριφορά όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία διαχείρισης και προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Στο δεύτερο (Β΄) στάδιο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες αλλά και τη φαντασία τους συμμετέχοντας από κοινού στην κατασκευή της μακέτας ενός εργοστασίου. Η κατασκευή του έγινε με απλά ανακυκλώσιμα υλικά όπως ρολά χαρτιού κουζίνας, περισσεύματα από χαρτόνια, κουτιά παπουτσιών, τενεκεδάκια, φελιζόλ και τέμπερες.

Η μακέτα παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο την καταστροφή που ένα εργοστάσιο επιφέρει στο περιβάλλον. Η καταστροφή αυτή “αγγίζει” ταυτόχρονα το νερό, τη στεριά και τον αέρα.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες φωτογραφίες με τους μαθητές “επί το έργον”.