Ένα μάθημα γεύσης

Ένα διαφορετικό μάθημα βίωσαν οι μαθητές των τμημάτων της Ε΄τάξης δοκιμάζοντας γεύσεις από τη γερμανική κουζίνα.  Συγκεκριμένα, οι μαθητές  απόλαυσαν Currywurst (ψητά γερμανικά λουκάνικα συνοδευμένα με μια γλυκιά και πικάντικη σάλτσα), Kartoffelsalat (πατατοσαλάτα), Brezel (αλμυρό κουλούρι), γιαούρτι με μαρμελάδα και Mϋsli (δημητριακά), Berliner (λουκουμάδες με γέμιση μαρμελάδας, κρέμας ή πραλίνας), Waffeln (βάφλες με παγωτό), Apfelstrudel (μηλόπιτα) και Schwarzwӓlder Kirschtorte (Black Forest) και σπιτική λεμονάδα.

Σας παραθέτουμε δύο γερμανικές συνταγές για να τις δοκιμάσετε και εσείς στο σπίτι.

Currysoβe (Σάλτσα κάρυ για λουκάνικα)

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

500mlKetchup

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι

2 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. κάρυ

Τσίλι

1 κ.σ.  σάλτσα σόγιας

1-2 κ.σ.  τοματοπολτός

Τρόπος εκτέλεσης:

Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέτουμε 1-2 κ.σ. τοματοπολτό και λίγο νερό. Ρίχνουμε το ketchup και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σάλτσα σόγιας, το μπαλσάμικο και το μέλι. Ανακατεύουμε και πάλι. Στο τέλος προσθέτουμε το κάρυ και το τσίλι και ανακατεύουμε τη σάλτσα πολύ καλά.

Αν θέλετε τη σάλτσα πιο απαλή και λιγότερο καυτερή, μπορείτε να παραλείψετε το τσίλι και να προσθέσετε λιγότερο κάρυ.

Κόβετε τα λουκάνικα σε κομμάτια και σερβίρετε τη σάλτσα από πάνω ζεστή.

Την εκτέλεση της συνταγής μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ηλ. Διεύθυνση CurrywurstRezeptFürDiePerfekteCurrysauceKochnoob 

 

 Klassisches Jägerschnitzel (σνίτσελ)

Υλικά

  • 500 γρ μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 30 γρ μπέικον σε κομματάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 125 ml ζωμός λαχανικών
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • ½ κ.γ. ξερό θυμάρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Γάλα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Πιπέρι
  • 4 σνίτσελ χοιρινά
  • Αλεύρι
  • 1 κρόκος αυγού
  • Ψίχουλα από ψωμί ή τριμμένη φρυγανιά
  • Μαργαρίνη (ή βούτυρο)

Προετοιμασία

Πλένουμε τα σνίτσελ, τα στεγνώνουμε καλά και τα χτυπάμε για να λεπτύνουν. Τα αλατοπιπερώνουμε αρκετά. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού. Έπειτα ρίχνουμε τα σνίτσελ στο αλεύρι, το χτυπημένο κρόκο και την τριμμένη φρυγανιά και τα αναποδογυρίζουμε. Σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τα τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Τα αποσύρουμε απ’ το τηγάνι και τα κρατάμε κάπου ζεστά.

Ψήνουμε τα μανιτάρια σ’ ένα τηγάνι μέχρι να βγάλουν υγρά (περίπου 2 λεπτά). Τα βγάζουμε αμέσως απ’ την φωτιά.  Ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλη λίγη μαργαρίνη ή βούτυρο για να σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον. Μέτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και συμπληρώνουμε το ζωμό και τη κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι. Ανακατεύουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει, περίπου 15 λεπτά (εξαρτάται από τη δύναμη της φωτιάς).

Προσθέτουμε όσο γάλα χρειαστεί μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει κρεμώδη υφή, προσοχή να μην είναι πολύ λεπτή. Απομακρύνουμε το τηγάνι απ’ την φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό για 45 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να αλατοπιπερώσουμε πάλι. Τοποθετούμε τα σνίτσελ στα πιάτα και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα.

Καλή επιτυχία !!!